top of page

Rozhovor s režisérem Janem Hoškem

Proč jste se rozhodl natočit zrovna film o termitech a jejich výzkumu? Proč o termitech? Protože jsou to nesmírně zajímaví živočichové. Mnohem zajímavější, než jsem si původně myslel. Nikdy mě nepřestane fascinovat, co dokáže evoluce, když má aspoň trochu času – a v případě termitů měla stopadesát milionů let na vznik těch nejfantastičtějších adaptací. Vůbec se nedivím, že výzkumu termitů někdo věnuje celý život. A tím se dostávám k té druhé otázce. Ve většině našich filmů nejsou hrdiny jen zvířata, ale taky právě ti, kteří jim věnují svůj život. Díky svému zaujetí, důmyslu a vytrvalosti patří přírodovědci k nejzajímavějším lidem, jaké znám. A zážitek, který nám přináší sledování jejich práce, bychom chtěli zprostředkovat i divákům.

Jak se režírují termiti a vědci? Špatně. Ani jedni, ani druzí se sebou nenechají moc manipulovat. Ale právě spolupráce s takovými osobnostmi nakonec přináší tu největší radost.

Jan Hošek připravuje termití herce pro natáčení

Jak probíhala spolupráce režiséra a hlavního odborného poradce doc. Šobotníka? Teď si budu asi trochu protiřečit, ale je to dlouhá cesta plná kompromisů, na které musí oba respektovat druhou stranu. V tomhle případě to bylo jednodušší, protože docent Honza Šobotník se na tu společnou cestu vydal s nakažlivým nadšením a zároveň s maximálním pochopením.

Co bylo při natáčení nejobtížnější? To, co je na něm nejdůležitější: makrodetailní záběry z termitího světa. Termiti tráví skoro celý život v hnízdě nebo v krytých chodbách a citlivě reagují nejen na každé vyrušení, ale také na světlo a dokonce i na změnu teploty, vlhkosti nebo proudění vzduchu. Všechny tyhle překážky musel vyřešit Honza Šobotník a kameraman Marián Polák. To, že se Mariánovi i za těchto nemožných podmínek podařilo zachytit tolik přirozených projevů termitů, svědčí nejen o jeho technických schopnostech, ale hlavně o hlubokém vnímání a pochopení živé přírody. A taky o nekonečné trpělivosti.

Jak potom vznikal film ve střižně a jak jste řešili zvuk němých tvorů? Každý ví, že střihač může film udělat, ale i potopit. Ilona Malá, která pracovala s desítkami hodin natočeného materiálu, odvedla perfektní práci. Ozvučit film o zvířatech, která žádný zvuk nevydávají – to je skutečná výzva. Zvukař Vašek Flégl výborně využil různé stylizované ruchy, které se dokonale propojují s ambientní hudbou Ivana Achera.

Pro koho je film určený? Doufám, že pro každého, kdo rád přírodu nejen pozoruje, ale také se dokáže těšit z dobrodružství jejího objevování a vysvětlování.

Jaké jsou dosavadní ohlasy na film od veřejnosti i odborníků? Širší veřejnosti se náš film zatím představil jen na mezinárodním festivalu Life Sciences Film Festival na podzim minulého roku v Praze (pozn. rozhovor vznikl ještě před televizní premiérou). K naší radosti tu získal velkou cenu. Je to úspěch, kterého si vážíme, protože loni se na festival přihlásilo na 1 300 přírodovědných dokumentů z celého světa. Mimořádně nás ale těší i ohlas specialistů. Anglickou verzi filmu měla díky iniciativě docenta Šobotníka možnost vidět řada špičkových odborníků na termity z Evropy, USA i Austrálie. Všichni ho chválili, a někteří dokonce napsali, že je to nejlepší film o termitech, jaký dosud viděli.

Jan Hošek při postprodukci filmu v České televizi

Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page